Ce metoda contraceptiva ti se potriveste?

Junge Frau mit Pillenpackung - young woman with birth control pill
Credit: McPhoto/face to face

Nu-ți dorești – cel puțin în momentul de față – să devii mamă și, ca atare, trebuie să fii la curent cu anticoncepționalele aflate pe piață, pentru a putea alege varianta care ți se potrivește cel mai bine.

Prezervativul masculin

Este confecționat, de cele mai multe ori, din latex și se rulează pe suprafața penisului pentru a bloca sperma să intre în vagin. Are o eficiență de 82% și prezintă avantajul că poate fi găsit mai peste tot, prin magazine generale și farmacii. Are un preț accesibil și reprezintă cea mai bună metodă de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Unii utilizatori sunt de părere că prezervativul reduce plăcerea. La dezavantaje mai trecem și faptul că se poate rupe sau, după caz, poate declanșa reacții alergice la persoanele cu sensibilitate la materialul din care este confecționat.

Verhuetung und Schutz vor Aids durch Kondom. Sicherheit beim Sex, Credit: McPhoto/face to face
foto: Hepta

Prezervativul feminin

Este, de asemenea, confecționat din latex și este introdus în vagin – cu maxim opt ore înainte de începerea actului sexual – pentru a bloca sperma. Are o eficiență de 79% și este disponibil în farmacii și clinici de profil. Are avantajul de a oferi protecție și împotriva unor boli cu transmitere sexuală. Întocmai ca prezervativul masculin, poate reduce intensitatea senzațiilor și poate declanșa reacții alergice sau se poate rupe în timpul utilizării.

Diafragma

Este un disc moale și flexibil care blochează cervixul. Are o eficiență de 88% și se poate procura de la medicul ginecolog sau din clinicile de programare familială. Este o opțiune potrivită mai ales dacă nu îți dorești să ai de-a face cu hormonii incluși în pilulele sau injecțiile contraceptive. Înainte de-a te decide că diafragma este ceea ce ți se potrivește, trebuie să iei aminte la riscurile la care te expui: poți face infecție pe tractul urinar sau, mai grav, sindromul de șoc toxic, în urma folosirii acestui dispozitiv. De asemenea, e posibil să dezvolți o reacție alergică la spermicidiul pe care-l are în componență. Diafragma trebuie lăsată în interiorul vaginului timp de șase ore după actul sexual.

Pilula combinată

Este o pastilă care are în componență hormoni – atât estrogen, cât și progesteron – și care împiedică ovarele să elibereze ovule și sperma să intre în uter (prin îngroșarea mucusului cervical). Are o eficiență de 91% și poate fi prescrisă de medicul ginecolog și în clinicile de planificare familială. Unele femei preferă pilula din simplul motiv că nu vor să se “complice” cu metode contraceptive care trebuie inserate sau implantate. Nu numai că este o metodă simplă de a te proteja de o sarcină nedorită, dar mai are și avantajul de a reduce intensitatea simptomelor menstruale. Când folosești pilula, trebuie să ai grijă să nu uiți să o iei. În caz că sari peste o pastilă sau două, trebuie să folosești o metodă anticoncepțională suplimentară.

Anticoncepționalele și cancerul. Utilizarea pilulelor contraceptive a născut o adevărată polemică în aceea ce privește cancerul. Cele mai recente studii au ajuns la concluzia că pastilele anticoncepționale reduc riscul apariției cancerului endometrial și ovarian, pe când cresc riscul apariției cancerului de sân, cervical și la ficat. sea-beach-vacation-couple

Contraceptivul injectabil

Este o injecție cu progesteron pe care ți-o face medicul ginecolog la fiecare 90 de zile. Previne sarcina prin îngreunarea ovulației și îngroșarea mucusului cervical. Are o eficiență de 98% și este disponibilă în cabinetul ginecologului sau în clinicile de planificare familială. Dezavantajul este că poate afecta ciclul menstrual sau se poate ajunge să nu mai ai ciclu deloc. Printre efectele adverse posibile se numără greața, durerile de cap și chiar depresia. Dacă ești fumătoare, există un risc crescut să ai asemenea simptome. După încetarea utilizării acestei metode contraceptive, infertilitatea se poate menține chiar și un an.

Dispozitivul extrauterin (steriletul)

Este un dispozitiv în formă de T care este introdus în uter de către medicul ginecolog pentru a împiedica ovulul fertilizat să se implanteze. Are o eficiență de 99% și poate fi păstrat în cavitatea uterină ani la rând (chiar și 10 ani). Efectele secundare posibile sunt spotting-ul (mai ales la începutul utilizării acestei metode), crampe abdominale accentuate în timpul menstruației și creșterea în intensitate a simptomelor premenstruale.

 

 

Alexandra Rotarescu

Editor@ voux.ro. A petrecut mai bine de 10 ani in presa glossy (Tabu si Tango), dupa care a poposit in lumea starurilor hollywoodiene (revista OK!), pentru ca mai apoi sa se indrepte spre televiziune. N-ar renunta nicicand la plimbarea de zi cu zi cu cateii. :)

Niciun Comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi afisata

fashion, beauty, lifestyle, parenting, sanatate si sport

FOLLOW US ON