Pilula de a doua zi, avantaje & dezavantaje

pexels-photo (1)

Pentru situatii de urgenta, cand nu ai folosit o metoda contraceptiva si vrei sa previi aparitia unei sarcini, pilula hormonala sau de a doua zi iti este de ajutor. Insa aceasta are efecte adverse si nu trebuie folosita mai mult de doua ori pe an.

Previne o sarcina nedorita

Prin administrarea unei pilule de a doua zi, scapi de stresul si de ingrijorarea apasatoare ca ai putea sa ramai insarcinata si, pe viitor, aceasta metoda contraceptiva de urgenta nu afecteaza fertilitatea, ceea ce inseamna ca vei putea avea un copil atunci cand iti vei dori asta. Potrivit unor studii, acest cocktail de hormoni poate sa actioneze pozitiv in organism, deoarece reduce riscul de a face cancer ovarian si endometrial.

Trebuie luata imediat dupa actul sexual

Hormonii din pastilele de a doua zi pot sa actioneze pe mai multe planuri, in functie de momentul ciclului menstrual: previn ovulatia sau impiedica implantarea ovulului fertilizat in uter. Este important sa recurgi la aceasta metoda contraceptiva imediat dupa contactul sexual neprotejat, deoarece eficienta ei scade treptat. Dupa 72 de ore, pilula de a doua zi nu te mai poate ajuta sa eviti o sarcina.

medications-cure-tablets-pharmacy-56612

Cum se administreaza pastilele

Contraceptia de urgenta poate fi facuta cu doua tipuri de produse. Cea mai cunoscuta marca si accesibila ca pret presupune administrarea a doua pastile: una imediat dupa actul sexual, iar urmatoarea la 12 ore sau chiar imediat, daca apar varsaturi dupa prima pilula. Exista si varianta unei singure doze, mai usor de folosit, dar mai scumpa.

Multiple reactii adverse

Pilula de a doua zi se elibereaza fara reteta medicala. Intrucat contine foarte multi hormoni, medicii o considera una din cele mai periculoase metode contaceptive si interzic folosirea ei mai mult de doua ori pe an. Este bine sa nu fie luata de cele cu hipertensiune, diabet, boli de ficat si de rinichi, dar si de catre astmatici. Cele mai frecvente reactii adverse: stari de oboseala si de ameteala, disconfort abdominal, greata, tulburari digestive, migrene, dereglari ale menstruatiei, tensiune la nivelul sanilor.

Afecteaza silueta

Prin administrarea pilulei de a doua zi, au loc dereglari hormonale in organism, care pot influenta greutatea. Estrogenul din compozitia acestor pastile favorizeaza retinerea apei si a sarii in corp, ceea ce duce la dezvoltarea tesutului adipos.

text: Adela Baboschi

Alexandra Rotarescu

Editor@ voux.ro. A petrecut mai bine de 10 ani in presa glossy (Tabu si Tango), dupa care a poposit in lumea starurilor hollywoodiene (revista OK!), pentru ca mai apoi sa se indrepte spre televiziune. N-ar renunta nicicand la plimbarea de zi cu zi cu cateii. :)

Niciun Comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi afisata

fashion, beauty, lifestyle, parenting, sanatate si sport

FOLLOW US ON