OBEZITATEA la copii

child-children-girl-happy

Imaginea unui adult obez starnește compasiune. Imaginea unui copil obez starneate, in primul rand, indignare. Si ingrijorare. Si compasiune. Un studiu realizat recent arata ca numarul cazurilor de obezitate la elevii din invatamantul primar s-a dublat in ultimii ani in Romania. Iar, la nivel global, fenomenul este perceput ca o adevarata epidemie!

pexels-photo(1) Copil gras vs. copil sanatos

Obezitatea infantila este un fenomen greu de controlat. Orice parinte stie cat de dificil este sa infrunti prejudecatile sau obiceiurile proaste venite din partea anturajului, a familiei sau a prietenilor, care spun toti in cor: „Copilul trebuie sa manance tot din farfurie!”, „Daca refuza o masa, trebuie sa-l ducem la doctor!”, „Daca nu are pofta de mancare, sa-i dam vitamine!”. Dar, atentie, schimbarea trebuie sa porneasca de la tine, mama lui!

Specialistii susțin ca un copil este obez daca depaseste cu circa 20% greutatea ideala.

Exista doua tipuri de obezitate la copil. Obezitatea precoce, care apare inainte de varsta de cinci ani, este destul de grava si asociata adesea unei greutati excesive la nastere. In plus, este cauzata de obiceiurile alimentare proaste ale sugarului si de un comportament gresit din partea mamei. Acesteia ii place sa-si vada odorul mancand, un apetit ridicat insemnand pentru ea un copil sanatos si, de ce nu, mandria de a avea un copil dolofan. Al doilea tip de obezitate, cea tardiva, este mai putin grava si apare in general dupa varsta de cinci ani. In acest caz, copilul mananca mult pentru a se apara in fata unor situatii conflictuale: are dificultati in familie sau la scoala (despartirea parintilor, naaterea unui frate, etc).

Cum este copilul tau – supraponderal sau obez?

Pentru a stabili daca un copil este supraponderal sau obez, se folosesc graficele de crestere, adica greutatea calculata in functie de varsta si de inaltime. Cea mai buna solutie pentru a afla daca ai sau nu un copil obez este sa-i ceri medicului pediatru sa faca acest calcul. O modalitate de a calcula obezitatea recomandata de unii specialisti este indicele de greutate corporala. Acesta se obține prin impartirea greutatii la patratul inaltimii.

pexels-photo Ce ai de făcut

Doctorii sunt fermi in concluziile lor: cu cat obezitatea intervine mai de­vreme in evolutia copilului, adica in­ain­­te de cinci ani si juma­tate, cu atat este mai mare po­sibilitatea ca acel co­pil sa fie gras in adoles­cen­ta. Lupta cu ki­lo­gramele in plus trebuie inceputa cat mai devreme. Che­ia este alimentația corectă, combinata cu un stil de viata dinamic. Pe scurt, sa faca sport, sa evite sedentarismul si, nu in ultimul rand, sa isi formeze obiceiuri sanatoase din familie.

Alexandra Rotarescu

Editor@ voux.ro. A petrecut mai bine de 10 ani in presa glossy (Tabu si Tango), dupa care a poposit in lumea starurilor hollywoodiene (revista OK!), pentru ca mai apoi sa se indrepte spre televiziune. N-ar renunta nicicand la plimbarea de zi cu zi cu cateii. :)

Niciun Comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi afisata

fashion, beauty, lifestyle, parenting, sanatate si sport

FOLLOW US ON