Pasca fara umplutura de branza

Inainte de Saptamana Mare, cand ne pregatim sa facem listele de cumparaturi necesare prepararii deliciilor de pus pe masa de Paste, Chef Paul Siserman ne propune un preparat de suflet: Pasca fara umplutura de branza.

“Pasca este elementul care intregeste masa de Paşte, iar in Maramures (parte a tarii de care am prins mare drag, chiar daca sunt clujean) dar si in multe dintre judeţele din Ardeal pasca se pregateste fara umplutura de branza. Este pasca din aluat de cozonac, cea care poate fi mancata alaturi de drob si de friptura. Aceasta se coace doar in Sambata Mare si nu este Pasca (ci doar o simpla coca) daca nu este dusa la biserica in Noaptea de Inviere (alaturi de oua rosii si carne de miel), pentru a fi sfintita. Am sa impartasesc cu voi reteta acestui preparat minunat.”

INGREDIENTE:
1 kg faina
50 gr drojdie
1,5 pahar mare de lapte
200 gr ulei
50 gr unt topit
8 oua
300 gr zahar
2 linguri smantana
1 lingurita sare
un ou pentru uns

MOD DE PREPARARE:
Din faina se prepara, mai intai, maiaua.

O parte din faina se opareste cu 3/4 pahar de lapte clocotit, se amesteca bine pana se raceste, se adauga drojdia dizolvata in restul de lapte usor caldut.
Se amesteca bine si se lasa sa creasca. In timp ce maiaua creste, se bat galbenusurile pe marginea aragazului si se amesteca cu sare si zahar pana ce acestea se topesc – fara sa se incalzeasca prea tare compozitia. Se adauga apoi 2 linguri de ulei si smantana.
Dupa ce amestecati  bine, se adauga albusurile batute spuma si se pune totul peste maiaua crescuta. Amestecati usor, usor cu restul de faina si se incepe framantatul care durează cam 1/2 ore, pana ce coca nu se mai lipeste de maini. Se incepe incorporatul uleiului amestecat cu untul caldut. Neteziti usor la sfarsit coca, se acopera vasul si se lasa sa creasca.

O coca reusita creste in circa 3 ore jumatate – 4 ore. Pentru a obtine un aluat foarte bun, cu o textura fina care sa se desfaca fasii, este bine sa se mai framante o data. Aluatul crescut il asezati in forme unse, pregatite astfel: luati bucati de coca, care, dupa apreciere, ar umple formele cam ceva mai mult de jumatate. Se poate lucra pe o planseta sau masa de inox sau o suprafata plana fara striatii (pentru a nu intra aluatul in ele), cu mainile unse cu grasime. Pentru ornament, se pot face diverse impleturi, forme, in functie de imaginatia persoanei care face pasca. Dar, cea mai intalnita este impletitura in 3, care se aseaza in forma de cruce pe suprafata, simbolizand Trinitatea si /sau Crucea lui Iisus. Pasca se face in forma rotunda, dupa crezul ca asa aratau scutecele Mantuitorului.
Coaceti la inceput la foc domol, iar dupa 1/4 ora la un foc potrivit. Se incearca des. Sa nu stea mai mult de 3/4 ora in cuptor, ca sa nu inceapa sa se arda.

 

nicoleta nicolae

Editor in Chief: Lucreaza in presa de peste 10 ani. A scris la publicatii precum: The ONE, ProTV Magazin, Apropo TV. N-ar putea trai fara cafeaua de dimineata si calatoriile in lumea larga.

Niciun Comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi afisata

fashion, beauty, lifestyle, parenting, sanatate si sport

FOLLOW US ON