Ponturi de stil de la Simona Semen

Vrei să investești într-o piesă de bază a garderobei tale, dar nu știi ce să alegi? Nu știi cum să combini pantoful cu geanta ori ce să porți la birou? Designerul vestimentar ne dă câteva sfaturi folositoare.

Designerul vestimentar Simona Semen, cea care le îmbracă pe Lora Petrescu și Alexandra Ușurelu la concerte și evenimente, dar care a creat ținute și pentru Delia Matache, Giulia Anghelescu și Bianca Pena, înțelege cât de greu îi este unei femei să-și creeze propriul stil, dar spune că investind în piese de calitate e un prim pas spre a face alegeri corecte. Tocmai de aceea, am apelat la ea pentru a afla unde greșim și cu ce ne putem îmbunătăți garderoba de zi cu zi.

DSC_8615

Din punctul tău de vedere, ce piesă n-ar trebui să lipsească dintr-o garderobă şi care poate fi reinventată mereu?

Salopeta. Mi se pare esenţială pentru garderoba oricărei femei, pentru că poţi s-o porţi indiferent ce siluetă ai avea, dacă îţi alegi modelul potrivit, şi este perfectă atât pentru cocktail, cât şi pentru seară, pentru o întâlnire, pentru o ieșire cu prietenii sau chiar la cumpărături, dacă ştii cum s-o accesorizezi. Şi vorbesc despre o salopetă bine croită şi dintr-un material de bună calitate. Eu, cel puţin, de patru colecţii încoace, am avut mereu câte o salopetă vedetă. Este senzuală, este mixul acela între masculin şi feminin, și mi se pare foarte pretabilă.

Dar ce n-ai purta niciodată? 

O rochie mini din paiete. (râde) Mi se pare vulgară, ieftină, chiar dacă multe domnişoare continuă să poarte aşa ceva. Nu trebuie să fii designer ca să faci o rochie mini din paiete. O poţi face şi cu 15 lei.

Apropo de asta, româncele cum ţi se pare că se îmbracă?

Prost. Şi asta pentru că nu au educaţie vestimentară. Ştiu că spun un clişeu, dar nu-ţi trebuie mulţi bani ca să te îmbraci bine. Şi nu vorbesc despre ţinutele pentru evenimente speciale, pentru care de obicei oricum investeşti ceva mai mult. Dar trebuie să înveţi să faci alegerile corecte, să-ţi iei piese de bună calitate. Româncele se îmbracă în primul rând prost pentru că nu-şi cunosc tipul de siluetă. Este greşeala cel mai des întâlnită. Nu-şi cunosc tipul de siluetă şi nu ştiu să-l îmbrace. Greşesc pentru că au impresia că o ţinută comodă este aceeaşi pentru toată lumea. O ţinută comodă trebuie să fie diferită în funcţie de mediul în care te învârţi. Iar femeile se mai îmbracă prost şi pentru că le lipseşte modelul de acasă. Eu, de exemplu, am avut o mamă cochetă, deşi multă nu avea o garderobă bogată. A purtat tocuri toată tinereţea ei și și-acum îmi amintesc de pantofii ei cu bandă. Avea cinci perechi de pantofi, fiecare de altă culoare, dar impecabili, cu poşetă asortată. Despre asta e vorba, despre alegeri înţelepte.

Ai mai combina pantoful cu geanta?

Da, dacă vine bine, nu este greşit. A existat tendinţa asta, dar asta nu înseamnă că e lege. Eu nu cred în regulile care spun că trebuie ori că nu trebuie să faci o anumită combinaţie. Prefer să fiu o apariţie năucitoare folosind acest clişeu de asortare a genţii cu pantofii, decât să fiu o apariţie stupidă, fără motiv, doar pentru că am ţinut morţiş să ies din tipare. Pentru că ce vedem noi în reviste sunt elemente comune pe care le găsesc anumiţi stilişti şi critici de modă în  colecţiile de pe podium, numai că acelea spun o poveste. Hainele alea nu trebuie purtate exact cum au apărut ele pe catwalk. De-asta unele outfituri nu sunt credibile, pentru că omul acela şi-a asumat un personaj care apare în prezentările de modă sau în vitrinele magazinelor, dar care nu se potriveşte cu el. Aşa că tu poţi să te încăpăţânezi să nu-ţi asortezi pantofii cu geanta şi să greşeşti flagrant. Pe de altă partea, și asortarea trebuie să păstreze, totuşi, un corespondent, adică să asortezi pantoful cu pantalonul sau geanta cu bluza. Întotdeauna trebuie să legi cel puţin două piese una cu alta, dar trebuie să fii atent să nu creezi efectul acela de şah în care să asortezi pantofii cu bluza, geanta cu pantalonii ori cu fusta. Trebuie să ai şi treceri fine în ţinută, să ai un echilibru, despre asta e vorba.

Din păcate, nu toată lumea poate apela la un designer.

E adevărat, dar există internetul, de unde te poţi documenta. Orice femeie poate să găsească astfel de informații în mediul online, la un click distanţă. Trebuie doar să ştie cum să citească informaţia.

Dar ţinuta de birou cum ar trebui să fie?

Uite, chiar am avut anul trecut o astfel de colaborare şi am constatat că oamenii considerau că a te îmbrăca bine şi a avea grijă de tine e o dovadă de superficialitate ori de prea mult timp investit în imagine. Ceea ce e greşit înţeles. Depinde foarte mult de mediul în care lucrezi, pentru că în avocatură sau în mediul bancar există o uniformizare şi o tendinţă de a folosi prea mult negrul, griul, bleumarinul, combinat mai ales cu cămaşa albă. Dar asta nu înseamnă că nu poţi nuanţa ţinuta cu o eşarfă, o broşă, un pantof. Ţine şi de personalitatea fiecăruia să-şi pună amprenta pe ţinută.

Spune-ne, te rog, şi ce se poartă în acest sezon.

Îndepărtându-se de minimalismul ultimelor sezoane, primăvara și vara lui 2016 este condimentat cu savoarea vintage-ului și delicatețea romantismului, post-minimalismul defulându-se într-o modernizare a siluetelor retro, în volanele de inspirație hispanică, în paiete, broderii, lame-uri, pasteluri, volane. Pe scurt, în primăvara/vara 2016 uită de „less is more“. „More is more“ este noua regulă în modă. Must have-urile sezonului sunt, fără doar și poate, piesele de inspirație hispanică – definite prin volane, umeri goi, inserții fine din dantelă, deux pièce-urile sau salopetele tip pijama, rochiile neoromantice – din tulle pastelat, chiffon sau voal, toate regăsindu-se în colecția Simona Semen primăvară/vară 2016, o colecție romantică ce conturează imaginea unei femei eterice, prin delicatețe și fragilitate, dar fascinantă, prin siguranța și încrederea pe care le degajă. Nuanțele pastelate de roz fanat, grej, bej, lila lavandă sau piersică coaptă sunt mixate cu accente de auriu intens; siluetele sunt fluide, alternând delicatețea voalului și a tulle-ului cu decupajele structurate ale dantelei sau rigiditatea și greutatea brocartului.

Text: Ana Maria Simon

 

nicoleta nicolae

Editor in Chief: Lucreaza in presa de peste 10 ani. A scris la publicatii precum: The ONE, ProTV Magazin, Apropo TV. N-ar putea trai fara cafeaua de dimineata si calatoriile in lumea larga.

Niciun Comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi afisata

fashion, beauty, lifestyle, parenting, sanatate si sport

FOLLOW US ON